Real-time monitoring with RFID

Soluția Optimal Monitoring with RFID este tehnologia identificarii prin radiofrecventa (RFID) presupune stocarea informatiilor nu prin codurile de bare, ci prin intermediul unor cipuri electronice integrate in etichete (tag-uri) RFID. Aceste informatii pot fi citite de la distanta de cativa metri prin unde radio.

Tehnologia RFID foloseste un camp de radiofrecventa de putere mica. Acest camp de radiofrecventa nu necesita o pozitionare precisa a obiectului la citire, el penetreaza orice material nemetalic nefiind necesar contactul direct cu echipamentul de citire.

RFID este ideal pentru medii cu ulei, umezeala, praf, ce se intalnesc in procesele industriale. Tag-urile si cititoarele RFID nu contin parti in miscare, intretinerea fiind foarte redusa, pot opera in conditiile amintite lungi perioade de timp fara interventie.

Tag-urile passive au o durata de functionare extrem de mare, de obicei depasesc peroada de viata a obiectului gazda. Din acest motiv sistemele RFID devin cea mai ieftina solutie de identificare daca este evaluata pe termen lung.

Fata de codurile de bare, tag-urile RFID sunt practic imposibil de copiat. Din acest motiv sunt ideale in aplicatii cu un grad ridicat de securitate precum identificarea persoanelor sau a valorilor.

Tehnologia RFID este rapida, viteza de citire a unui tag este de ordinul zecilor de milisecunde. Tag-urile sunt rezistente la conditii grele de temperatura fiind posibila operarea intr-un interval de temperatura de la -40oC la +200oC.

Sistemele RFID utilizeaza transmisia prin radio frecventa pentru a identifica, cataloga, localiza persoane, animale si obiecte.

Tipuri de tag-uri RFID
Active - Un tag activ necesita conectarea la o baterie externa sau interna prin integrarea acesteia. Aceste sisteme au avantajul reducerii energiei necesare generate de cititor, avand o mai mare distanta de citire
Pasive - Un tag pasiv opereaza pe baza energiei generate de cititor. Acestea sunt mai mici si mai usoare decat cele active, mai ieftine iar durata de viata este teoretic nelimitata.
Avantajele tehnologiei RFID
Rata de citire - Rata ridicata de citire, peste 100 taguri pot fi citite simultan;
Distanta de citire - In functie de tehnologia folosita, poate ajunge pana la 10 metri pentru tag-urile pasive si pana la 100 m pentru cele active;
Vizibilitatea - Nu este necesara. Etichetele pot fi orientate in orice directie atat timp cat sunt in raza de citire a cititorului, iar vizibilitatea etichetei fata de cititor nu este necesara (pot fi citite si prin anumite materiale);
Interventie umana - In functie de specificul solutiei, pot exista situatii unde citirea se face automat, fara interventie umana;
Capabilitate de citire/scriere - Citire, scriere, modificare si actualizare;
Durabilitate - Ridicata – bine protejate, in anumite situatii pot fi montate in interior deoarece vizibilitatea intre cititor si TAG nu este necesara;
Securitate - Ridicata – datele pot fi criptate, protejate de parole sau pot include o functionalitate de distrugere automata daca se incearca accesarea neautorizata.
Beneficiile utilizarii tehnologiei RFID
Tehnologia RFID reprezinta un instrument puternic pentru o mai buna trasabilitate a produselor, pentru eliminarea erorii umane si pentru reducerea costurilor logistice. Experienta practica a utilizarii tag-urilor RFID poate genera castiguri semnificative, pentru retaileri, dar si pentru furnizori, in ceea ce priveste:
 • imbunatatirea gestionarii stocurilor;
 • evitarea situatiilor de genul “stocuri zero”;
 • reducerea costurilor de inventar;
 • reducerea pierderilor;
 • imbunatatirea calitatii informatiilor logistice;
 • accelerarea rotatiei stocurilor.
  Pe scurt, un control managerial mai bun si o profitabilitate sporita.
  Utilizarea largă a tehnologiei RFID poate aduce beneficii precum:
 • mărirea eficienţei şi productivităţii prin: identificare complet automatizata posibilă prin contorizare, urmărire, sortarea şi rutare; eficientizarea colectării datelor şi identificării; diminuarea erorilor şi pierderilor; realizarea unei mai bune inventarieri; eficientizarea monitorizării mobilităţii obiectelor şi persoanelor; automatizarea controlului accesului;
 • creşterea profitabilităţii prin: diminuarea costurilor de utilizare; reducerea costurilor referitoare la resursa umană; reducerea duratei proceselor; eficientizarea controlului calităţii; reducerea costurilor de întreţinere în comparaţie cu alte sisteme de identificare;
 • mărirea satisfacţiei clienţilor prin: furnizarea de informaţii mai exacte; reducerea subiectivismul şi sprijinirea responsabilităţii; creşterea calităţii produselor şi serviciilor; oferirea de preţuri competitive; adaptarea rapidă la dinamica pieţei.
  Tehnologia de identificare RFID accelerează colectarea datelor şi elimină intervenţia umană. Tehnologia RFID este cea mai ieftină soluţie de identificare, dacă este evaluată pe termen lung.
 • TAKE ADVANTAGE OF BENEFITS FROM A PERSONALIZED DEMO FOR THE OPTIMAL RFID-BASED MONITORING SOLUTION

  EN
  RO EN